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	[image: Denkert]Bridge Training, Arbitrair, de digitale cursus ‘Leuk, Leuker, Bridge!’ en het beantwoorden van alle mogelijke en soms ook onmogelijke vragen over bridge, doen we gratis. Omdat we het leuk vinden om service te verlenen. 
Een donatie mag, maar alleen als die slaat op reeds verleende service! Eens per jaar betaal ik daaruit een lunch, middagje bridge en een dinertje met al mijn vaste serviceverleners en een aantal ingelote donateurs. Want de pot moet leeg, winst willen we absoluut niet maken! 

NL76 ABNA 0549 4444 40, tnv Stravers, omschrijving: Bridgepot met je voornaam, zodat ik je een presentje voor je bijdrage kan toemailen.

	Redactie: Ciska Zuur, Margriet Jansze, 
Mirjam Dierckxsens, Monica Vuister, Ron Jedema, 
Siger Seinen, Jan van Die en Rob Stravers
	

	
	www.bridgeservice.nl voor alle reeds verschenen Bridge Trainingen, Arbitrairs, Vragenhoekje Rekenprogramma, en alles wat bridge nog leuker maakt.



We gaan kansen combineren in dit (zet je schrap) negenhonderdnegenennegentigste nummer van de Bridge Training!

Over combineren gesproken. Na lang twijfelen en dubben over negende gebod en symfonie koos ik voor de (…)de. Maar twee taalgiganten, Jan Krimp en Joseph Amiel, hielpen me in het juiste spoor van (…)ste. 

Spel 1		 3 2
 A H B 10
 2
 A 8 7 4 3 2			Zuid		Noord
					1		2
 A 4					2		2
 3 2					3SA		pas
 A H 6 5 4 3
 H 6 5  				OW pasten.

		Je speelt 3SA.

West komt uit met H. Je duikt. 
De tweede slag speelt west V - voor jouw A.

Hoe speel je verder?
a. 2 naar 10
b. 2 naar A, dan 2 naar H en 3 naar 10
c. A, dan 3 voorspelen, hoopt op de ontbrekende ruiten 3-3
d. H, dan 5 naar A, hoopt op de ontbrekende klaveren 2-2
e. 5 naar A, dan 2 naar H, hoopt ook op de klaveren 2-2
f. Speelwijze d en e zijn even goed (of slecht) 

Ik geef een overpeinzing.


Overpeinzing 1		

 3 2								 3 2
 A H B 10							 A H B 10
 2								 2
 A 8 7 4 3 2						 A 8 7 4 3 2
 V x x (x)			 x x (x)			 x x (x)			 V x x (x)
 x				 V B x			 V x				 B x		
 A 4								 A 4
 3 2								 3 2
 A H 6 5 4 3						 A H 6 5 4 3
 H 6 5							 H 6 5

Je speelt 3SA.

West komt uit met H. Je duikt. 
De tweede slag speelt west V - voor jouw A.

Hoe speel je verder?
a. 2 naar 10
b. 2 naar A, dan 2 naar H en 3 naar 10
c. A, dan 3 voorspelen, hoopt op de ontbrekende ruiten 3-3
d. H, dan 5 naar A, hoopt op de ontbrekende klaveren 2-2
e. 5 naar A, dan 2 naar H, hoopt ook op de klaveren 2-2
f. Speelwijze d en e zijn even goed (of slecht) 

Als 3SA-leider tel je zeven vaste slagen: A, AH, AH en AH.

Om je contract te maken, moet je in ieder geval twee extra slagen scoren. 

Ook helder is dat, als OW aan slag komen vóórdat je je negen slagen binnen hebt, je 3SA C kunt vergeten. Je krijgt dan alle schoppen naar je hoofd die nog in het spel zitten. 

Daarmee valt speelwijze c (de ruitenkleur) af als producent van extra slagen. Want zelfs als de ontbrekende zes ruiten keurig 3-3 zitten, moet je OW een slag laten maken voordat je zelf extra ruitenslagen kunt oogsten. En je kunt er donder op zeggen dat OW na die ruitenslag het 3SA-contract down spelen met hun schoppen. 

Dus blijven de klaveren en harten over voor (minstens) twee extra slagen.

De naam van deze Training zegt al iets over de oplossing: probeer je kansen te combineren! Probeer te voorkomen dat je op één paard gokt dat het verkeerde paard blijkt te zijn en het daardoor verkeerd afloopt, terwijl je met het andere paard de race ruimschoots had gewonnen…





Antwoord 1
		
	  OW-verdeling I						  OW-verdeling II
 3 2								 3 2
 A H B 10							 A H B 10
 2								 2
 A 8 7 4 3 2						 A 8 7 4 3 2
 V x x (x)			 x x (x)			 x x (x)			 V x x (x)
 x				 V B x			 V x				 B x		
 A 4								 A 4
 3 2								 3 2
 A H 6 5 4 3						 A H 6 5 4 3
 H 6 5							 H 6 5

Je speelt 3SA.

West komt uit met H. Je duikt. 
De tweede slag speelt west V - voor jouw A.

Hoe speel je verder?
a. 2 naar 10									= 1 pnt
b. 2 naar A, dan 2 naar H en 3 naar 10			= 2 ptn
c. [bookmark: _GoBack]A, dan 3 voorspelen, hoopt op de ontbrekende ruiten 3-3	= 0 ptn
d. H, dan 5 naar A, hoopt op de ontbrekende klaveren 2-2	= 3 ptn
e. 5 naar A, dan 2 naar H, hoopt ook op de klaveren 2-2	= 5 ptn
f. Speelwijze d en e zijn even goed (of slecht) 			= 3 ptn

Je gaat het liefst voor de speelwijze waarmee je met V bij west en/of met de ontbrekende klaveren 2-2, je contract maakt.

Speelwijze e is de superieure aanpak! Speel eerst naar dummy’s A, dan naar je H. Nu weet je of alle klaveren uit het spel zijn. 
· Zo ja, dan maak je al je klaverenslagen, AH en AH.
· Zo néé, dan moet je hopen dat V goed (bij west) zit. Dus speel je 2 naar 10. Grote kans dat west met V in handen zijn V niet zet. Want waarom zou hij het de leider gemakkelijk maken?
Dat is echter geen enkel probleem. Na de met 10 gewonnen slag steek je in ruiten over naar je hand, maak je ook meteen je tweede hoge ruiten en speel je 3 naar dummy’s B. Goed voor 3SA C!

Als west Vxxx(x) heeft, en V niet in de eerste hartenslag legt, moet je een tweede keer snijden. De leiders die kozen voor speelwijze d (H, dan 5 naar A) hebben een zeer groot probleem. Na A konden ze voor de eerste hartensnit oversteken naar zuids A. Maar na de gewonnen slag met 10 is een oversteek naar de hand niet meer mogelijk… 

Wie begint met de hartensnit (speelwijzen a en b) versmaadt de gratis kans op zes klaverslagen. Heel vervelend als de hartensnit mislukt (verdeling II), OW met een serie schoppenkaarten je contract down spelen en achteraf de klaveren 2-2 blijken te zitten (goed voor 3SA+2)… Tot slot nog 3 punten voor speelwijze f omdat je in ieder geval niet begint met een hartensnit…


Spel 2	West Gever / Allen kwetsbaar

 3 2
 A H
 H 10 9 8 7 6
 V 3 2
				West		Noord	Oost		Zuid
 H V 9			1		2		pas		2SA
 V 3 2			pas		3SA		pas		pas
 B 				pas
 A B 10 9 8 7

West komt tegen jouw 3SA-contract uit met B. Die slag win je met je V.

Drie vragen:

I Bij welke tegenstander verwacht je A?
a. bij west, omdat west opende met 1.
b. bij oost, omdat west met B uitkwam en niet met een kleine schoppen.
c. geen idee.

II Hoeveel vaste slagen tel je?
a. met de eerste slag mee 4 slagen.
b. met de eerste slag mee 5 slagen.
c. met de eerste slag mee 6 slagen.

III Hoe speel je verder?
a.	B voor; als west laag bijspeelt, laat je dummy 6 leggen.
b.	B voor; als west laag bijspeelt, laat je dummy H leggen.
c. 	2 naar dummy’s A; V voor (snit op H).
d. 	2 naar dummy’s A; H; V voor (snit op H).






Twee antwoorden en een overpeinzing 2	West Gever / Allen kwetsbaar

 3 2
 A H
 H 10 9 8 7 6
 V 3 2
				West		Noord	Oost		Zuid
 H V 9			1		2		pas		2SA
 V 3 2			pas		3SA		pas		pas
 B 				pas
 A B 10 9 8 7

West komt tegen jouw 3SA-contract uit met B. Die slag win je met je V.

Antwoord I Bij welke tegenstander verwacht je A?
a. bij west, omdat west opende met 1.		= 2 punten
b. bij oost, omdat west met B uitkwam en niet met een kleine schoppen.						= 0 punten
c. geen idee.						= 0 punten

Met dummy mee is je gemeenschappelijk bezit 25 honneurpunten. West opende. Die mag je dan inschatten op minstens 12-13 punten. Dan blijven er maximaal 2-3 punten over voor oost. West kán een grillige verdeling hebben met minder punten. Vanwege wests openingsbod mag je er in beide gevallen van uitgaan dat west A in handen heeft (a).

Dat west A ontkent met zijn B-uitkomst, is een ernstig misverstand. 
De boer kan de hoogste zijn van een ‘middenserie’ of ‘middenkoppel’.
Iets als: A B 10 9 x, of A B 10 x x. Met de boeruitkomst sluit je uit dat de leider die slag veel te goedkoop kan winnen.

Stel dat de west in dit spel  A B 10 5 4 heeft, en uitkomt met een kleine schoppen (kleintje belooft plaatje en/of vierde van boven). 

Dan denkt de leider ‘dank-u-wel’, terwijl hij die slag wint met zijn 9… en met HV nog steeds een zekere schoppenstop in handen heeft.


Antwoord II Hoeveel vaste slagen tel je?
a. met de eerste slag mee 4 slagen	= 0 punten
b. met de eerste slag mee 5 slagen	= 1 punt
c. met de eerste slag mee 6 slagen	= 0 punten

Na V zou je achter elkaar AH, A en V kunnen maken, dus totaal vijf vaste slagen!




 3 2
 A H
 H 10 9 8 7 6
 V 3 2
				
 A B 10 x x			 x x x
West		Noord	Oost		Zuid
 H V 9			1		2		pas		2SA
 V 3 2			pas		3SA		pas		pas
 B 				pas
 A B 10 9 8 7

West komt tegen jouw 3SA-contract uit met B. Die slag win je met je V.

Overpeinzing III Hoe speel je verder:
a. 	B voor; als west laag bijspeelt, laat je dummy 6 leggen.
b. 	B voor; als west laag bijspeelt, laat je dummy H leggen.
c. 	2 naar dummy’s A; V voor (snit op H).
d. 	2 naar dummy’s A; H; V voor (snit op H).

We zijn het erover eens dat west AB10xx moet hebben. Want zónder ‘binnenserie’ (B10), dus zónder 10 naast B, is de juiste uitkomst een kleine schoppen. 

Dat betekent ná de eerste schoppenslag zeer waarschijnlijk de volgende schoppenverdeling:
			3
	West			    Oost	
	 A 10 x x		     x x
			 H 9

Zie je het gevaar? 
· Als west aan slag komt en weer schoppen speelt, is je H goed voor een zekere tweede schoppenslag.  
· Als oost aan slag komt en schoppen voorspeelt, ben je weg.

Dit betekent dat je er alles aan moet doen om te voorkomen dat oost aan slag komt. 

Probleem
Stel dat oost de ontbrekende vier klaveren heeft (Hxxx) en zijn H niet meteen legt op dummy’s V. En ook de tweede klaverslag laag bijspeelt. Dan moet je nog een keer naar dummy voor een derde snit op H. Dat zou kunnen met een tweede hartenslag (speelwijze c). Maar… als je vóór de snit op H dummy’s H nog even laat liggen, heb je een probleem als west H heeft, de eerste klaverslag nog even duikt, de tweede klaversnit wél neemt en klaveren terugspeelt… Dan kun je je klaverslagen maken, maar NIET je V…



Antwoord 3 III
 3 2
 A H
 H 10 9 8 7 6
 V 3 2
 A B 10 5 4			 8 7 6
 9 8 7				 B 10 6 5 4
 A 4					 V 5 3 2
		 H 6 5				 4
 H V 9			
 V 3 2			
 B 				
 A B 10 9 8 7

West komt tegen jouw 3SA-contract uit met B. Die slag win je met je V.

Overpeinzing III Hoe speel je verder:
a.	B voor; als west laag bijspeelt, laat je dummy 6 leggen	= 0 ptn
b.	B voor; als west laag bijspeelt, laat je dummy H leggen	= 0 ptn
c.	2 naar dummy’s A; V voor (snit op H)				= 2 ptn
d.	2 naar dummy’s A; H; V voor (snit op H)			= 1 pnt


Speelplan a gaat onmiddellijk mis: oost pakt die slag met V en speelt schoppen terug. Goed, liever gezegd slecht, voor vier schoppenverliezers op rij en daarbovenop A: 3SA-2… Je moet het risico dat oost aan slag komt juist zo klein mogelijk maken.

Ook speelplan b loopt verkeerd af. Als west de eerste ruitenslag pakt met A, en een kleine schoppen na, kom je met een tweede schoppenslag, H, drie hartenslagen en A nog steeds niet aan je broodnodige negen slagen. Zodra oost of west aan slag komt, kun je het schudden.

Met speelwijze c maak je je contract, mits… je ná de gewonnen slag met V dummy’s H speelt als west een kleine klaveren bijspeelde en pas daarna je tweede klaversnit neemt! Speelt west geen klaveren bij in de eerste klaverslag, dan neem je meteen de tweede klaversnit en steek je daarna over naar dummy’s H voor de derde klaversnit. Zelfs met Hxxx bij oost win je dan al je klaverslagen en noteer je 3SA+1.

Speelwijze d gaat mis met Hxxx bij oost. 


Je puntentotaal is je rapportcijfer voor: Combineren en overzien!

 



	[image: ]
Ontvangen vragen van lezers over alles wat je als ‘gewone’ speler aan de ‘gewone’ bridgetafel wil weten.

Vragen van ‘gewone’ wedstrijdleiders over arbitrages aan de ‘gewone’ bridgetafels, publiceren we met ons antwoord in de maandelijks verschijnende ‘Arbitrair’.

Vragen met ons antwoord en mededelingen die van belang zijn voor bridgeclubs, nemen we op in de Nieuwsbrief aan de clubs die zich opgaven voor de bridgeCLUBservice.




Tijdens het spel aantekeningen maken en raadplegen

	Als je met een andere partner speelt, mag je dan opschrijven hoe je seint, azen vraagt en uitkomt? En tijdens het spelen daarop kijken?



Rob:
Volgens de spelregels mag je tijdens het bieden en spelen geen aantekeningen raadplegen van je eigen bied- en tegenspeelafspraken. Alleen eigen notities van afspraken op complexe conventies van tegenstanders mag je raadplegen.

Voordeel van opschrijven is wel dat je de gemaakte afspraken gemakkelijker onthoudt…

Het spreekt vanzelf dat minder ervaren spelers de ruimte zouden moeten krijgen om de eigen afspraken te mogen raadplegen als ze op het laatste moment met een andere partner aan de bak moeten.







Dummy meldde als eerste verzaking

	
Zuid is leider in een 4-contract.

West komt uit met A, daarna kleine klaveren voor H van Oost.
Vervolgens speelt oost B, zuid troeft met 2, west troeft over met 5.

Dan merkt dummy (Noord) op, dat er is verzaakt.

West neemt 5 terug en legt een klaveren neer.

Dummy vraagt of de 5 dan niet op tafel moet blijven liggen…
West zegt dat dummy helemaal niks mag zeggen…
Dan wordt de arbiter geroepen.

Dummy maakt volgens mij twee overtredingen: 
1. Hij vestigt als eerste de aandacht op een onregelmatigheid. 
2. Kennelijk keek hij in de kaarten van west; hoe weet hij anders dat west verzaakt in de derde klaverslag?

Hoe zal de wedstrijdleider hiermee omgaan?



Rob:
Dummy mag inderdaad niet als eerste de aandacht vestigen op een overtreding. Na afloop van het spel mag dummy dat wél. Dan wordt de – inmiddels voldongen – verzaking op dezelfde wijze rechtgezet zoals dat was gebeurd na een voldongen verzaking gemeld door een andere speler. 

Met andere woorden: dankzij de overtreding van dummy wordt de verzaking niet voldongen. West moet in deze slag een klaverenkaart bijspelen en 5 wordt inderdaad een strafkaart. 

Je zou deze overtreding van dummy een voordeel kunnen noemen voor de tegenstanders. Als geen van de andere spelers dat had gemeld, was de verzaking voldongen geworden. Omdat de kaart waarmee is verzaakt (5) de slag won, hadden de tegenspelers deze slag én minstens één van de volgende door hen gemaakte slagen moeten overdragen. 

Maar… als dummy inderdaad in de hand van tegenspeler west keek, overtrad hij daarmee spelregel 43A2c. En dat betekent een speciale straf voor zijn tweede overtreding: als eerste de aandacht vestigen op een overtreding van een tegenstander (artikel 43B3). 
Het spel gaat verder alsof er geen overtreding was. Het overtroeven van west blijft dus gewoon in stand! Als de tegenspelers voordeel hebben van hun overtreding (het overtroeven) haalt de wedstrijdleider dat voordeel weg door het resultaat van de tegenspelers aan te passen. Het nadeel van de leider blijft staan…

Siger:
En als dummy NIET in de kaarten van dummy keek?
Dan kan de arbiter vragen of iemand anders arbitrage wenst. En inderdaad kan dit voordelig werken voor de tegenstanders. Vermeld erbij dat de arbiter een procedurele straf van een kwart top aan dummy mag uitdelen. Is dit de eerste keer, dan zou ik volstaan met een formele waarschuwing en een belofte: de volgende keer krijg je wel een kwart top straf. “Foei, niet meer doen.”

De briefschrijver stelt dat dummy de kaarten van west heeft ingezien. Dat hoeft natuurlijk niet. De arbiter moet dit uiteraard wel nagaan door te vragen hoe dummy wist dat west verzaakte. Mogelijk heeft west tijdens het bieden klaveren geboden of een andere legale reden. Het kan natuurlijk ook zijn dat west zijn kaarten aan dummy liet zien (mag niet), dan ligt de schuld bij west en niet bij dummy. 
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